Oldalak

2013. szeptember 20., péntek

A kreativitást serkenti a rendetlenség?

Kamaszkoromban gyakran feleseltem a szüleimnek, amikor rám dörrentek: “Rakj rendet a szobádban!” Mire én: “Minek? A zseni úgyis átlát a káoszon!” Igen, nem volt valami kedves, de hát a kamaszok már csak ilyenek. A helyzet azonban az, hogy az idő engem igazolt: egy minnesotai kutatás szerint a rendetlen íróasztal valóban serkenti a kreativitást!


Kathleen Vohs, a Minnesotai Egyetem kutatója egy szép napon új helyen kezdett el dolgozni. Akkor figyelt fel rá, hogy a környezete bizony hatással lehet a munkájára. Erre az ötletre építette fel a kutatását.

Az eredmények szerint a rendezett asztal jó hatással van az emberekre: megerősíti őket abban, hogy ne bűnözzenek, ne szemeteljenek, egészségesen étkezzenek, és legyenek nagylelkűek. Ugyanakkor a rendetlen munkakörnyezetnek is vannak előnyei: elősegíti a kreatív gondolkodást, az újdonságok elfogadását.

Mark Twain kreatív író munkahelye
Mark Twain "íróasztala"

Ha szeretnél te is kicsit rugalmasabban reagálni a mindennapi élet kihívásaira, töltsd le a 25 kreatív tippet!


A pszichológusnő kísérlete egyszerű volt. A résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki néhány kérdőívet egy irodában. Egy részük számára rendezett körülményeket biztosítottak, míg mások körül rendetlenség volt. A teszt kitöltése után lehetőséget adtak adakozásra, és távozáskor felajánlottak egy kis ajándékot: választani lehetett csokoládé és alma közül.

Azok, akiket rend vett körül, úgy viselkedtek, ahogy a társadalom elvárja tőlük: nagylelkűen adakoztak, és a felajánlott csemegék közül inkább az almát választották, mint a csokoládét.

Azonban a kutatás azt igazolta, hogy a rendetlenségnek is megvannak a maga előnyei. Egy másik kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy nevezzék meg, milyen új felhasználási területei lehetnek a ping-pong labddának. A kérdésre a rendetlen szobában válaszolók összességében ugyanannyi választ adtak, mint a rendezett körülmények között dolgozó résztvevők. Azonban amikor pártatlan bírók értékelték az ötleteket, rendre érdekesebbnek bizonyultak a rendetlen szobában alkotók válaszai.

A kutatók azt is megállapították, hogy ha a résztvevőknek választani kellett egy új, még ismeretlen termék és egy megszokott között, akkor azok, akiket a rumli közepén kérdeztek, nagyobb valószínűséggel részesítették előnyben az újdonságot. Ez is annak a jele, hogy a rendetlenség segíti a konvenciók alóli felszabadulást.

kreatív írás Nigella Lawson receptje szerint
Kreatív írás Nigella Lawson receptje szerint
Egyébként ezt magam is megtapasztaltam, méghozzá a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamon, ahol néha olyan mélyről törtek fel érzelmek a résztvevőkből, ami mindenkit meglepett. Ne ijedj meg, ez nem mindig sírást jelentett, nagyon jókat lehet nevetni is egy olyan helyen, ahol elszabadulnak a kreatív energiák!

“A rendetlen környezet úgy tűnik, arra inspirál, hogy felszabaduljunk a megszokás alól, ami friss meglátásokhoz vezethet.” - állapította meg Vohs. “Ezzel szemben a rendezett környezet az egyetértésre ösztönöz, és a szabályok betartására.”

A kutatás most új irányt vett: azt vizsgálják, hogy vajon ez a viselkedés megtalálható-e egy virtuális világban: az Interneten. A magam részéről nagyon várom, mi lesz a végeredmény, mert az előzetes mérések alapján egy-egy honlap rendezettsége hasonló hatással van az oldal látogatóira! Hmm… lehet, hogy a Talentum Mobile olvasói is jobban örülnének némi össze-visszaságnak az oldalon?

És hogy mit jelent mindez a számodra? Semmiképpen nem azt, hogy most fuss, és csinálj egy jó nagy kupit az íróasztalodon! De érdemes arra figyelni, hogy a környezetünk ilyen mélységekben is kihat a teljesítményünkre - akár mi magunk okozzuk a körülöttünk lévő káoszt, akár más.

Ha tehát szeretnél előre láthatóan, kitartóan és szabályosan dolgozni, figyelj oda a körülötted lévő rendre. Hasonlóan alkalmazhatod ezt gyerekeidnél is: ha olyan mechanikus házija van, mint például négy sorba egymás alá tökéletes karikák kanyarítása két vonal közé, akkor jobban fog menni számára a munka, ha teljes rend van az íróasztalán.

Amikor viszont új nézőpontokat keresel, elakadsz valamivel, vagy alkotó munkát kell végezned, ne törődj a kupival! Hagyd, hogy a dolgok kicsit felboruljanak, hogy egy kicsit eltérj az elvárásoktól, hogy egy kicsit másként nézd a dolgokat. Elvégre nem baj az, ha néha egy kicsit át kell látni a káoszon!

(A kutatásról beszámoló cikk forrása az Association for Psychological Science.)
(A képek forrása: www.buzzfeed.com )

2 megjegyzés:

  1. ismerős szituáció....gyerekeimnél is és a húgom is inkább átlátta, sem mint hamarjában rendet rakott volna...

    VálaszTörlés
  2. Hihi! Jaj, pedig pont elhatároztam, hogy rendezettebb leszek. Akkor mégse legyek? :)

    VálaszTörlés