Oldalak

2013. szeptember 12., csütörtök

Ha szorít az idő, kreatívabb vagy?

Sokan vallják, hogy ők bizony jól bírják a stresszt, teher alatt is jól teljesítenek, s ha szorítja őket a határidő, még hatékonyabbak - akár kreatív feladatok megoldásánál is. De valóban van összefüggés a szűkös idő és a kreativitás között? Nos, a válasz: igen. 


Csakhogy pontosan fordítva működik a dolog, mint ahogy gondolnánk! Ha egy feladat kivitelezésére kevés idő áll rendelkezésünkre, a végeredmény kevésbé lesz kreatív, mint ha ugyanarra a feladatra elegendő időt kapunk.


A helyzet az, hogy akit szorít az idő, és így old meg egy feladatot, gyakran úgy érzi, hogy nagyon kreatív volt. Ugyanakkor a tevékenységében sokkal kevesebb a valódi kreatív megoldás. Talán a hatékonyság érzése, talán az önigazolás változtatja szebbé az eredményt, mint gondoljuk, de ez akkor is így van.

Ha jobban belegondolsz, rájössz, miért nem lehet szoros határidő mellett kreatívan alkotni. A kreativitás egyik fontos eleme az, hogy szabadon próbálkozz, hibázz. A másik, hogy más-más nézőpontból is tudj egy problémára tekinteni. Vajon ha kevés időd van egy feladat megoldására, ki tudsz próbálni elég ötletet? Mernéd ugyanazt másként újra próbálni? Bevállalnád, hogy hibázol? Aligha…

Ahhoz, hogy kreatív legyél, szükséged van időre.

Szakíts magadnak időt, ha csak picit is, de szánj egy-egy pillanatot arra, hogy másként lásd a dolgokat magad körül. Különösen igaz ez, ha egy nehéz problémát kell megoldanod.

A 25 kreatív tippem olyan könnyű, hogy garantáltan fogsz tudni rájuk időt szakítani, akár minden nap. Töltsd le nyugodtan!

A kreativitást nem indítja be az, ha nyomás alatt vagy, ha sürgetnek, ha piszkálnak. Nem tesz kreatívabbá az se, ha jutalmat (magasabb fizetést, prémiumot) ígérnek arra az esetre, ha megoldod a feladatot. Ami valóban motiválja a kreatív megoldásokat, az az adott probléma iránti érdeklődés, magának a feladat megoldásának az élvezete, az elégedettség, amit közben érzünk, a szórakozás, vagy az a kihívás, ami a munkában magában rejlik.

Mit tehetsz, ha mégis egy határidő szorít, amikorra meg kell oldanod egy problémát?


  • Először is próbáld kitolni a határidőt. :-) Vagy próbálj több időt kiszakítani az adott feladat megoldására a napodból.
  • Ne gondolj a problémára egészében! Rajzold le, vázold fel, bontsd apró részletekre, gondolj ki stratégiát, és haladj lépésről lépésre. Mindig csak egy kis részlet megoldásával törődj, és szánj arra maximális energiát.
  • Ha már nagyon intenzíven foglalkozol egy feladattal, tedd félre, és dolgozz valami máson. Adj időt a jobb agyféltekédnek, hogy feldolgozza a részleteket! Gyakran így, “váratlanul” ugrik be a megoldás, amikor egészen mással foglalkozol.
  • Ha nincs lehetőséged a fentiek szerint pihentetni a feladatot, integráld a két agyféltekédet. Én nagyon sok ilyen, agyféltekéket összhangba hozó gyakorlatot tanultam a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamon.
  • Ha már nagyon közel van a határidő, akkor nézd át megint egészében a feladatod, lehet, hogy rájössz a megoldásra.
  • És végül, ha a fentiek közül semmi se működik, mert annyira szorít az idő, próbálj úgy tekinteni a feladatodra, mint egy misszióra! Egy olyan küldetésre, amellyel véghez viszel valami nagyon nehezet, de egyszersmind nagyon fontosat. Ez inspirálhat még nyomás alatt is annyira, hogy beinduljon az agyad. Azonban tudnod kell, hogy hosszú távon nem lehet így üzemelni, csak átmenetileg lehet ez segítség!

Nos, ha van egy kis időd, nézd meg ezt a videót! Ebben a világ legkreatívabb személyeit ;) kérték fel, hogy egy félig kész rajzot egészítsenek ki. Az első esetben 10 másodpercet kaptak a feladat végrehajtására, a második esetben pedig 10 percet. Az eredmény magáért beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése