Oldalak

2013. július 21., vasárnap

Aki kreatív, az őrült?

Nemrégiben olvastam egy cikket, amely szerint a művészi hajlam és a skizofrénia genetikai háttere igen hasonló lehet. A svéd Karolinska Institute egyenesen azt vizsgálta, hogy a mentális zavarral küzdők között, valamint azok családjában milyen gyakran fordulnak elő művészettel összefüggő foglalkozások. A nagy számú mintán végzett kutatás szerint van összefüggés a kreativitás és a pszichiátriai zavarok között.
A Szegedi Tudományegyetemen dolgozó Kéri Szabolcs pedig évekkel ezelőtt közétette kutatását, mely szerint a skizofrénia és a bipoláris zavar ugyanahhoz a génhez kötődik, mint a kreativitás.
Először megdöbbenve olvastam, hogy két, ilyen nagy nevű intézetben is ugyanarra az eredményre jutottak.

Aztán rájöttem, hogy mindez semmit nem jelent.


Évek óta küzdök pollen allergiával. Az allergia - mint köztudott - jó részt öröklődő tulajdonság, genetikai hajlam. Amikor először jelenkezett, nem akartam elhinni, később évekig harcoltam ellene. Aztán egyszer csak olyannyira enyhült, hogy leállhattam az évek óta szedett szteroidokkal. Amikor babát vártam, teljesen eltűnt. “Lecsökkent az immunrendszered a várandósság miatt.” - magyarázták tudományos háttérrel rendelkező ismerőseim. A gyermek megszületett, az allergia viszont nem tért vissza egy jó darabig. Néha ma is fellángol, néha nem jön elő. Próbálom megfigyelni, mik azok a tényezők, amik súlyosbítják a helyzetet, és mik nyomják el a túlzott immun reakciót. Nem, a mai napig nem találom az allergia ellenszerét. De egy biztos.

Vannak környezeti tényezők, amik rosszabbá teszik a gén által meghatározott állapotot, és van olyan helyzet, hogy egyáltalán nem érvényesül a sejtekben kódolt hatás.

Hogyan is szabhatná meg egyetlen gén egy ember sorsát? Ez marhaság.


A kreativitás nem csak akkor adott, ha megvan benned a “kreatív gén.” Egyszerűen fejleszthető, gyakorlatokkal és eszközökkel bővíthető a kreatív megoldások tárháza.


Van néhány, általam összegyűjtött tipp, amivel rögtön próbára teheted a kreativitásod. Töltsd le a 25 kreatív tippet most!

Az egy darab, bipolaritásra, skizofréniára és kreativitásra hajlamossá tevő gén nem bizonyítja azt, hogy mentális zavarral fog küzdeni bárki, akiben ez a mutáció megjelenik. A környezet, amiben felnő, a társadalom, ami körülveszi, a barátok, a foglalkozása, az, ahogy a mindennapjait éli, sokkal, de sokkal nagyobb százalékban fogják meghatározni azt, hogy kivé válik, mint a genotípus. És - mivel mentális tulajdonságról van szó - igenis nagy szerepe van az egyén döntéseinek is.

Ha történetesen van is hatása a genetikának a kreativitásra, ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön, nagyon sokat kell az egyénnek is tennie. Az pedig, hogy ezt a kibontakozó kreativitást mire és hogyan használod fel, megint egy sok tényezőtől függő kérdés...


Például írhatsz is, megírhatod a benned lévő gondolatokat, szabadon kiírhatod a megélt érzéseket. Ha kétségeid vannak, hidd el, működhet, olvass erről bővebben a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése