Oldalak

2013. július 26., péntek

Hunyadi és a kreativitás

Július 22.-e a nándorfehérvári diadal emléknapja. Azt mindenki tudja, hogy a déli harangszó ennek a győzelemnek köszönhető. De azt tudtad, hogy a győzelem csak egy hajszálon - no meg egy kreatív megoldáson múlott?


II. Mehmed szultán ugyanis iszonyat túlerővel vonult fel a vár ellen. A falakat szétlövette hatalmas ágyúival, szinte sík terepen állt egymással szemben a védők és a támadók serege. A várat Szilágyi Mihály (Hunyadi sógora) védte. Hozzá csatlakozott az akkor már 70 éves, kitűnő szónok Kapisztrán János által toborzott keresztes sereg. És végül, a Dunán megérkezett Hunyadi János hada. Azé a Hunyadié, aki korábban már megismerte a törökök hadi technikáját, és tapasztalt hadvezérként átvette a védekezés irányítását.

Július 21.-én a törökök több támadást is indítottak a vár ellen, és megpróbálták elsöpörni a védőket. Azok éheztek, melegük volt, fáradtak és betegek voltak. A harcok július 4.-én megkezdődtek, el lehet képzelni, mennyi erőt vett addigra már ki belőlük a folyamatos védekezés. Ám visszaverték a támadást, még éjjel is.

Másnap Kapisztrán János seregéből néhány íjász átkelt a Száván, és ott egy dombról elkezdte lövöldözni a törököket. Senki nem adott ki erre utasítást, tulajdonképpen parancsot szegtek. A törökök visszavágtak, mire még többen keltek át a magyarok közül, hogy segítsék bajba jutott társaikat. El tudom képzelni Hunyadi mérgét, amikor azt látta, hogy abban a pillanatban, amikor minden emberre szüksége van a végső, elsöprő roham megállítására, néhányan külön harcba bocsátkoznak. Kapisztrán János el is indult, hogy visszahívja embereit, ám azok csak azt látták, hogy szeretett vezetőjük is átkel a Száván, hiszen csónakba ül! Erre az egész, addigra már fanatizált keresztény sereg megindult, és oldalról támadta a törököket.

Követed a történetet? Eddig semmi jó... Kicsi, kifáradt had, szemben az óriási sereggel, fegyelmezetlen katonák, parancsszegés és fejetlenség... Ilyenkor mit lehet tenni?

A keresztény hadak, és vele Nándorfehérvár is ott veszett volna, ha Hunyadi nem ismeri fel a kínálkozó alkalmat.

II. Mehmed ugyanis nekiindult a dombról támadó Kapisztrán csapatának, és elvonta a lovasságot a tüzérei mellől.

Hunyadi azonnal észrevette a végzetes hibát, lovas csapatával kirohant a várból (vagy abból, ami addigra a várból maradt), és elfoglalta a hatalmas ágyúkat. A törököket így a saját ágyúikkal kergette szét, így ezzel az apró ötlettel mentette meg a csapatait, Nándorfehérvárat, és Magyarországot.

Észrevetted?

A magyar csapatok kitartóan küzdöttek, hittek a céljaikban, ugyanakkor egy kreatív ötlet vezette őket a végső győzelemhez.


Ezért is mondom, valamiért a Magyarországon lakókban kódolva van a kreativitás, ott szunnyad mindenkiben a tehetség. Csak meg kell találnod a módszert, amivel előbányászhatod, amivel mindenkihez eljuttathatod.
Kövesd a nándorfehérvári győzők példáját, legyen a tehetség mindenkié!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése