Oldalak

2013. július 8., hétfő

Miért van szükséged a kreativitásra?

Mindenki szeretne kreatív lenni, mindenki érzi, hogy ez egy fontos tulajdonság, de kevesen tudják, hogy miért. Lássunk néhány gondolatot arról, hogy mire jó a kreatív hozzáállás, és hogy miért válik egyre fontosabbá.


Hajdanában a kreativitás fogalma senkit nem érdekelt. A középkorban az élet úgy épült fel, hogy a mindennapokban, a tömegeknek nem volt feltétlen szüksége erre a tulajdonságra. A földművelő életmód, a hűbéri rendszer mind előre megszabták az egyén életét: nagyjából az, hogy hová születtél, meghatározta azt, hogy milyen foglalkozást fogsz űzni, milyen körből választasz magadnak társat, kik lesznek a barátaid, hogyan neveled fel a gyermekeidet, és hogyan fognak eltemetni. Az egyház is az “eleve elrendeltetés” elvét hirdette, és hogy minden Isten kezében van, fölösleges tehát változtatni a környezeteden. Minden megmagyarázhatatlan pedig a misztikusság ködébe veszett, és az emberek az ördögök és angyalok kényére-kedvére kiszolgáltatva élhettek.

Bizonyos szempontból ez kényelmes volt, hiszen nem kellett aggódni, kevesebb stresszel járt, ha elfogadta mindenki a kiszabott életpályát. Azonkívül biztonságos kapaszkodókat és támpontokat is adott ez az életszemlélet egy olyan világban, ahol annyi minden volt bizonytalan.

Mára minden megváltozott.


Bár még mindig sok mindent befolyásol, hogy hová születsz és kikkel barátkozol, sokkal többet számít az egyén döntése a mindennapok során. Igen, vannak akadályozó tényezők, de lényegében rajtad múlik, hogyan éled le, hogyan éled meg az életed.

Sokan kergetik a boldogság árnyképét, és tudatosan vagy tudat alatt mindenki szeretne valamiben jobbá válni. Ezt használják ki a reklámok a kristályfehérre mosott ruhákkal, a vidám gyerekekkel, a karcsú és vitális joghurtfogyasztókkal, a csillogó sportkocsikkal és fehér mosolyú, szélben szálló dús hajú családképpel. Igen, mindenki szeretne ilyen tökéletes lenni.

Ez azt is jelenti, hogy minden nap rengeteg döntést kell hoznod, és minden nap rengeteg stressz hárul rád. A reklámok tökéletességét nyilvánvalóan soha nem érheted el, mégis törekszünk valamilyen fajta egyéni boldogságra.

Te is vágysz rá, hogy vidámabbá váljanak a mindennapjaid? Töltsd le most a 25 kreatív tippet, kattints ide!

Az információ bárki számára szabadon elérhető, és bizony hatalmat jelent. Ha helyesen tudod elérni és felhasználni a rendelkezésedre álló tudást, akkor közelebb juthatsz az áhított képhez. Vagy akár átértékelhetsz mindent, hogy a valóságos álmaidat érd el, és ne a reklámok, filmek irányítsanak.

Ma már nem szükséges, hogy otthon nagy könyvtárad legyen, nem szükséges, hogy mindent a fejedben hordj. Sokkal fontosabb viszont, hogy tudd, hol keress meg egy-egy választ, kihez fordulj jó tanácsért, kit kövess, hogyan kutass.

Régen ahhoz, hogy egy problémát megoldj, a már megszerzett tudást össze kellett rakni, a mozaikokat kombinálni, mint egy kirakóst, próbálgatni, nem feladni, amíg meg nem született a kívánt végeredmény.

Ez a mai napig se változott, csakhogy ma már önmagában a tudás megszerzéséhez is kreativitás kell.


Szinte minden nap érkezik a postafiókomba olyan e-mail, amiben valamihez segítséget kérnek: egy afrikai ország bajba került uralkodójának, egy leukémiás kisgyereknek, menhelyen élő kisállatoknak, elveszett kiskamaszoknak... És még ki tudja, kinek és minek. Csak remélem, hogy senki nem dől be ezeknek a trükköknek, bármilyen logikusan felépített átvágások is. Az esetek 99,999 %-ban ugyanis nincs semmilyen bajba került személy az e-mail küldői között, van viszont emberismeretből jól felkészült csaló, aki vagy a pénzünkre utazik, vagy egy klassz kis vírussal szeretné tönkrevágni a gépünket.

Te elhiszel mindent, amit a híradó vagy a rádió mond? Elhiszel mindent, amit olvasol az Interneten? Ugye, nem?

Ma már ahhoz is kreativitás kell, hogy az információt, ami szabadon a rendelkezésedre áll, rendszerezd. Hogy felismerd, és átlásd a kis részek mögötti valódi szándékot.

Igen, sokkal több lehetőség nyílik meg az egyén számára mostanában. De sokkal gyorsabban és sokkal rugalmasabban kell reagálni minden egyes nap ahhoz, hogy a sorsod megfelelően alakítsd, és ne téged irányítsanak. Ha tehát vannak céljaid, és szeretnéd elérni őket, minden nap szükséged lesz a kreativitásra. Ha még nincsenek céljaid, de szeretnéd átlátni az életed, szeretnéd, hogy táguljon a látóköröd, akkor még inkább szükséged lesz arra, hogy kreatívan közelítsd meg a problémákat.

Szerintem ezért lesz egyre fontosabb a kreativitás, és ezért lesz mindennél fontosabb a jövő társadalma számára.

Ha próbáltad már valaha papírra vetni te is a gondolataidat, és szeretnél egy konkrét módszert is, amivel nemcsak a mindennapokban növelheted a kreativitást, de jobb íróvá is válhatsz, gyere el jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamra! Hogy JOBBan menjen az írás, kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése