Oldalak

2013. július 4., csütörtök

Szakadj el az unalomtól!

“Különbözőképp kísérletezni ugyanazzal a dologgal, a kreatív folyamat egyik aspektusa.”
Tina Bruce

Nincs unalmasabb dolog a krumplihámozásnál. Megfogod a kissé földes, rücskös gubót, nekiesel a kiskéssel vagy hámozóval, és tekered, megakad, újra nekifutsz. Mikor készen van, jöhet a következő. Az egész halmot le kell gyűrni, nincs mese, különben nem lesz ebéd mára! Bizony, nem a legkreatívabb munkák egyike.

Nagypapám mindig versenyt csinált a krumplihámozásból: kinek lesz hosszabb krumplihéja egyben? Ez különösen nehéz feladat volt, mivel az ő botélű kiskéseivel borzasztó nehéz volt a hámozás. De azért elég kihívás volt ahhoz, hogy mi, gyerekek is részt vegyünk a házi munkában, sőt, még élvezzük is valamennyire.

Egyik barátnőm apukája pedig kész kis szobrokat állított elő: a lehámozott héj emberke fomájú, vagy állatka alakú volt. Na, nála sose álltunk be segíteni, viszont tátott szájjal figyeltük, hogy mi kerekedik ki a keze alól. Nem, nem ő volt a leggyorsabb krumplihámozó, viszont kétségkívül a legizgalmasabbá ő tette ezt az unalmas munkát.

Szerinted kinek mosolygósabb az élete?


Aki minden nap elvégzi azt, amit a sors kirótt rá, és csak morog, hogy még hányszor és mennyit kell ezzel vesződnie?

Vagy annak, aki megkeresi a legapróbb feladatban is azt, hogyan javíthatna rajta, hogyan tehetné gyorsabbá, szebbé, vagy egyszerűen élvezetessé?

Eltérni a megszokottól nem csak kreatív, de önmagában jó mulatság tud lenni. Megpróbálni valamit másként véghez vinni, mint ahogy általában csináljuk, nagy kihívás. Lehet, hogy először időpocsékolásnak tűnik, de az is lehet, hogy végül egy-egy ilyen próbálkozás éppen hogy a dolgok meggyorsításához vezet.

Összegyűjtöttem neked 25 olyan kreatív tippet, amelyet könnyen megvalósíthatsz, és garantáltan segítenek megszabadulni az unalomtól. Kattints ide a letöltéséhez!

Gondold végig, mi az a mindennapi tevékenység, ami számodra borzasztóan unalmas és felesleges, mégis muszáj elvégezni?

Próbáltad már másképp?
Hogyan lenne jobb?
  • Ha gyorsabban menne, és így előbb a végére érnél?
  • Ha közben mást is csinálhatnál, hogy eltereld a figyelmed?
  • Ha versennyé varázsolod, hogy valami más célt is elérj közben?
  • Ha szebbé, kellemesebbé tudnád tenni az egész feladatot?

Lehet, hogy egyik nap az egyik válasz jön be, a másik nap a másik.

Ami viszont fontos, az az, hogy próbáld ki mindegyik lehetőséget. Próbáld másként. Kísérletezz, játssz bátran, mert ez nem idő- és energiapocsékolás, épp’ ellenkezőleg! Így éled meg jobban a pillanatot, így tudod teljesebbé tenni az életed.

A nagypapám versenyt csinált a krumplihámozásból, az ismerős apuka művészetté nemesítette, a krumplihámozó automata feltalálóját valószínűleg az izgatta, hogyan lehetne gyorsan túlesni az egész folyamaton, én magam énekelni vagy zenét hallgatni szeretek burgonya pucolás közben. (Vagy fejben történeteket írni... :) )

Ha te se szeretsz unatkozni, ne félj kísérletezni, próbáld ki ugyanazt másként! Ez a kreatív megközelítés egyik módja.

Írhatsz például történeteket! Nem tudod, hogyan kell? Eddig azt hitted, az írók csak a csudabogárképzőben születnek? Gyere el a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamra, és neked is menni fog!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése